Tech World

Lumea tehnologiei

Rusia face primele teste cu propriul sau server de internet

Rusia face primele teste cu propriul sau server de internet

Rusia are planuri mari atunci cand vine vorba de domeniul tech si nu sunt toate benefice cetatenilor sai. Guvernul de la Moscova isi doreste sa creeze o versiune online a enciclopediei nationale rusesti care sa inlocuiasca Wikipedia, pentru ca informatiile oferite de Wikipedia “nu sunt de incredere”. Mai mult, e un lucru cunoscut faptul ca rusii planuiesc de ceva vreme sa treaca la propriul server de internet. In mai, presedintele Vladimir Putin a promulgat legea care permite autoritatilor sa-si dezvolte propria retea de internet si sa aiba un control mai amanuntit asupra lucrurilor pe care le vad cetatenii. In momentul de fata, Rusia este conectata la serverul global de internet, cel furnizat de catre Statele Unite ale Americii. Ceea ce inseamna faptul ca Moscova nu are un control atat de mare asupra cetatenilor sai in mediul online, insa aceasta situatie este pe cale sa se schimbe considerabil intr-un viitor destul de apropiat. Legea privind independenta internetului rusesc a intrat in vigoare in noiembrie, atunci cand proiectul cu serverul RusNet se afla intr-un stadiu suficient de apropiat de finalizare. 

Iar acum, serverul RusNet a ajuns intr-o faza de testare, probabil urmand sa fie operational incepand cu anul viitor. In momentul de fata, Rusia nu face decat sa testeze, in centre specializate, mecanismele de reactie fata de amenintarile la adresa unei functionari stabile si securizate a internetului. Ministerul Comunicatiilor din Rusia a spus ca utilizatorii nici macar nu vor observa ca aceste teste sunt in curs. Iar eu nu stiu cum ar putea fi interpretata o astfel de afirmatie, pentru ca nu vad nimic pozitiv in acest lucru. 

Evident, conform Moscovei, aceasta lege nu face decat sa protejeze segmentul rus al internetului in cazul unei deconectari a marilor servere mondiale situate in Europa si in Statele Unite. Desigur, acesta este doar un pretext pentru a introduce propriile sisteme de monitorizare a utilizatorilor rusi. Insa, cel putin la nivel declarativ, scopul este sa le permita serviciilor de stat si retelei bancare ruse sa funcţioneze inclusiv in cazul unui razboi sau unor atacuri cibernetice masive. Bine, ce-i drept e drept, acest lucru ar ajuta Rusia sa-si mentina serviciile online active chiar daca pica retelele globale. Oficial, Rusia sustine ca nu isi doreste sa se izoleze de restul lumii din punct de vedere online, ci doar sa se asigure ca nu ii este taiat accesul la internet.

Desi nu se stie in ce masura va mai fi liber internetul rusesc, cat acces va avea la site-urile occidentale. Sunt anumite site-uri de stiri care sunt blocate in Rusia, in schimb retele sociale precum Facebook sau Twitter sunt disponibile publicului larg. Ceea ce este un lucru bun in comparatie cu China, unde utilizatorii nu au acces la lumea online occidentala. Sunt curios ce o sa se schimbe in acest sens odata cu implementarea RusNet. Oricum, internetul inca este impartit intre Statele Unite si China, conform unor analisti in domeniu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *