Tech World

Lumea tehnologiei

Google sustine ca a concediat patru angajati din cauza faptului ca acestia au incalcat regulamentul companiei

Google sustine ca a concediat patru angajati din cauza faptului ca acestia au incalcat regulamentul companiei

Google a concediat patru angajati. Motivul invocat a fost incalcarea regulilor legate de securitatea datelor, potrivit unui memoriu al personalului Bloomberg publicat luni in cadrul unui raport. Compania a desfacut contractele de muinca ale acestor angajati la cateva zile dupa ce aproximativ 200 de lucratori Google si alți sustinatori au organizat un miting in afara unora dintre birourile Google din San Francisco. Coincidenta? Nu, evident, a fost o masura a companiei care detine cel mai mare motor de cautare din lume impotriva angajatiilor care au indraznit sa conteste in strada politica corporatiei. Lucru pe care il sustin si activistii care au luat parte la mitingul de vineri. Acestia au sustinut ca conducerea Google ia masuri impotriva propriilor angajati pentru ca acestia au indraznit sa vorbeasca impotriva gigantului motor de cautare. Iar in regulamentul intern al companiei, un astfel de lucru ar fi interzis si s-ar pedepsi inclusiv cu incetarea relatiilor contractuale dintre angajat si companie. Nu-i de mirare ca Google voia la un moment dat sa activeze pe piata din China (detaliile sunt in privinta acelui proiect Dragonfly, un motor de cautare facut sa respecte regulile impuse de Beijing), politica companiei fata de proprii angajati este oarecum similara cu cea a guvernului chinez fata de populatie. 

Un nou protest impotriva companiei a fost stimulat de catre actiunile administrative pe care Google le-a luat impotriva a doi angajati, Laurence Berland și Rebecca Rivers. Cei doi au fost plasati in concediu pe perioada nedeterminata la inceputul acestei luni, in timp ce corporatia investigheaza presupuse incalcari ale politicilor sale de regulament intern, inclusiv accesarea documentelor si informațiilor din calendar despre care Google spune ca nu se afla in sfera de munca. Totusi, activistii de la Google au spus ca mutarea este o pedeapsa pentru organizarea la locul de munca. “Tocmai am fost informata de catre @Google ca am avut contractul reziliat”, a replicat Rivers in cursul zilei de luni.

Angajații care organizeaza un protest in fata sediului celor de la Google au declarat ca Berland a fost, de asemenea, unul dintre oamenii care au fost concediati in cursul zilei de luni. Contactat de mai multe publicatii americane pentru a oferi un raspuns in privinta acestei decizii, Berland nu a raspuns la ora la care este redactat acest articol. Trei membri ai echipei de securitate si investigatii ai celor de la Google au citat „incalcari clare si repetate” ale politicilor de securitate a datelor ale companiei, potrivit notei pentru personal. “Nu este modul in care functioneaza Google sau nu a fost vreodata modul in care s-a intentionat sa functioneze”, au scris in nota respectiva Chris Rackow, Royal Hansen si Heather Adkins din cadrul echipei de investigatii. “Ne asteptam ca fiecare membru al comunitatii noastre sa respecte politicile noastre de securitate a datelor.”

Contactata de catre anumite publicatii americane pentru detalii, o purtatoare de cuvant a Google a refuzat sa dezvaluie numele angajatilor care au fost concediati, insa a confirmat autenticitatea acestei note de incetare a contractelor de munca a catorva angajati ai companiei in raportul celor de la Bloomberg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *