Tech World

Lumea tehnologiei

Apple lupta in instanta impotriva unei ordonante fiscale de 13 miliarde de euro

Apple lupta in instanta impotriva unei ordonante fiscale de 13 miliarde de euro

Apple va contesta pe cai legale ordinul Comisiei Europene prin care corporatia din Copertino este obligata sa plateasca suma de 13 miliarde de euro (14.4 miliarde de dolari) din impozitele irlandeze intr-un caz reper in cazul represiunii UE impotriva corporatiilor multinationale pentru evaziunea fiscala pe care acestea o au in Europa. Producatorul de iPhone este asteptat sa trimita o delegatie formata din sase oameni, condusa de directorul financiar sef Luca Maestri, in sedinČ›a de judecata de la Curtea Generala din Luxemburg, a doua cea mai inalta instanta a Uniunii Europene, pentru a contesta decizia comisiei. 

In august 2016, Comisia a declarat ca hotararile fiscale ale Irlandei in 1991 si in 2007 au redus artificial sarcina fiscala a Apple de peste doua decenii, ceea ce a insemnat, in mod efectiv, un ajutor de stat ilegal. Comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, a indicat o cota de impozit de 0,005%, platita de principala unitate irlandeza Apple in 2014, ca exemplu al platilor neobisnuit de scazute de catre companie. Este de asteptat ca cei de la Apple sa argumenteze ca nu au facut nimic rau, ca deobicei, intrucat a urmat legile fiscale irlandeze si americane. Compania americana a mai adus argumente similare intr-o postare pe blog in urma unei hotarari fiscale a UE din urma cu cativa ani. Evident ca n-ati facut nimic rau, voi doar v-ati supus unor legi care au fost creeate special pentru ca corporatii de teapa voastra sa aiba un parcurs mai usor. Apple va spune instantei ca cea mai mare parte a impozitelor sale sunt datorate Statelor Unite pentru ca majoritatea valorii produselor sale, inclusiv proiectarea, ingineria si dezvoltarea acestora, sunt de acolo.

Iar Irlanda, care a acuzat Comisia ca si-a depasit puterile si ca a incercat sa intervina in  suveranitatea nationala a unui membrului UE in ceea ce priveste afacerile fiscale, contesta, de asemenea, decizia Uniunii. Evident, doar Irlanda a colaborat cu Apple si cu alte mari corporatii din domeniul tech in acest sens. Regimul fiscal irlandez este o atractie cheie pentru companiile multinationale, care angajeaza aproximativ 10% din forta de munca a tarii.

Luxemburg sustine Irlanda, in timp ce Polonia sprijina Comisia. Vestager a plecat si dupa ofertele dulci ale Olandei catre Starbucks, Luxemburgului catre Amazon, Fiat si Engie, precum si o schema fiscala britanica pentru companiile multinationale. Reclamatia fiscala a executivului UE a suferit un recul in februarie a acestui an, atunci cand Tribunalul a respins hotararea impotriva unei reduceri fiscale belgiene de care ar fi beneficiat de BP, BASF si mai mult de 30 de alte multinationale, spunand ca nu este un sistem de ajutor. Sunt curios care va fi deznodamantul in acest caz, pentru ca e vorba de una dintre cele mai mari corporatii multinationale si de guvernul unui stat membru care are o pozitie destul de interesanta in Uniune. In sensul in care nu e nici paria, precum Romania, Bulgaria, Croatia, dar nici un membru de frunte precum Franta, Germania sau Spania. Un fel de mid-range, ca telefoanele de buget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *